کد خبر : 12521
تاریخ انتشار : 29 آگوست 2014 - 16:21
نسخه چاپی نسخه چاپی
تعداد بازدید 793 بازدید

په قازه (paqaza)

  / لکی: پقازه  – نام ترکی و رایج درفارسی :غازیاغی گیاه پقازه یا غاریاقی یکی از گیاهان خوراکی خودروی و از خانواده چتریان Umbelliferae است. غازیاغی به زبان ترکی یعنی پای غاز . درلرستان ،کرمانشاه وایلام  وزاگرس به وفور میروید (متاسفانه ذخیره گیاهی و مرتعی ما به انحای گوناگون درحا انقراض است)و به «پقازه وپای زاغان» معروف […]

 

paqaza

/ لکی: پقازه  – نام ترکی و رایج درفارسی :غازیاغی
گیاه پقازه یا غاریاقی یکی از گیاهان خوراکی خودروی و از خانواده چتریان Umbelliferae است.
غازیاغی به زبان ترکی یعنی پای غاز . درلرستان ،کرمانشاه وایلام  وزاگرس به وفور میروید (متاسفانه ذخیره گیاهی و مرتعی ما به انحای گوناگون درحا انقراض است)و به «پقازه وپای زاغان» معروف است. شایان ذکز است که به آن غازپا نیز گفته می شود و در کردستان به آن پاغازه می گویند.
این گیاه خودرو بوده و تا کنون اهلی نشده است . از تیره اسفناجیان بوده ، دارای برگهای مثلثی سر نیزه ای با دو گوشه در پایین می باشد . ساقه خوشه هایش بی برگ و درشت و حاوی دانه های قهوه ای براق است . ارتفاع آن به 20 الی 30 سانتیمتر میرسد . اندام خوراکی آن برگ گیاه است .
1- برگ و ساقه های آن به سبب داشتن ویتامین ث زیاد برای تصفیه خون ، رقیق شدن خون و جلوگیری از فساد لثه استفاده می شود.
2- بذر آن دارای هورمون های گیاهی بوده و ترشحات داخلی را تقسیم می کند.
3- باد شکن ضد عفونی کننده و ادرار آور است.
4- کلیه و مثانه را زهکشی و پاک می کند.
5- ضماد بذر آن باز کنندۀ زخمها و پاک کنندۀ جای آنهاست.
6- برای درمان بیماری برص(لکه های سفید پوست) پقازه یاغازیاغی بسیار مؤثر خواهد بود، برای این منظور در فصل تابستان و پس از تنقیه با یک مسهل قوی و پاک کردن شکم، 3/5 گرم بذر غازیاغی را با نیم گرم «زنجبیل» ، نیم گرم «عاقرقرحا(آکرکره)» و نیم گرم ریشه تربد (ویا ریشه درخت توت) را با عسل مخلوط کرده و هر روز میل نمایید ، بعد موضع برص را عریان نموده و در آفتاب بنشینید تا عرق نمایید ، این عمل را چند روز متوالی انجام دهید . پس از چند روز آثار بهبودی با پیدا شدن جوش های شبیه به آبله – که بر روی لکه های سفید ظاهر می شود و آب زردی از آنها خارج می گردد- مشاهده می شود و بیماری به تدریج برطرف شده و پوست بدن رنگ طبیعی خود را پیدا خواهد کرد.
خوب است بدانید بهترین نوع بذرپقازه یاغازیاغی برای این منظور آن است که در گرمسیر به عمل آمده و ریز و تیره باشد ، در ضمن طعم آن تلخ تند بوده و زبان را بگزد
7- طبیعت آن گرم بوده و در بعضی از نقاط ایران مردم آن را با سبزیجات دیگر مصرف می کنند و گاهی نیز با آن کوکو تهیه می کنند
8- پقازه خنک ، اشتها آور ، ملیّن و ادرار آور می باشد.
9- اگر برگهای تازه پقازه یاغازیاغی را بکوبند و روی محل گزیدگی حشرات بگذارند ، سوزش نیش و گزیدگی را برطرف می کند.
10- غرغره کردن شیره برگ تازه پقازه در موقع گلودرد های سخت مفید است
                                                                          توجه:- خوردن جوشانده آن سبب سقط جنین می شود.

بیان دیدگاه !

نام :